Am raspuns provacarii http://www.beko-innovachef.ro/ .
Tot timpul auzeam ,,woooowww cat de minunata,cat de buna,cat de delicioasa,, este dulceata de nuci verzi.Cum nu am mancat niciodata aceasta dulceata,anul acesta m-am hoarat ca este momentul sa incerc,asa ca am trecut la treaba:
Ma documentez bine de pe blogurile prietenilor, intr-un final ma decid asupra acestei retete( Caietul cu retete) :
- 100 nuci verzi
-250 ml apa
-750 gr zahar
- 3 linguri suc de lamaie.
Dupa ce am cules nucile( in cazul meu, pentru ca am nucul in curte :), dupa ce m-am zgariat pe maini si eram sa cad din nuc :) ) ,le-am spalat bine,le-am lasat la scurs ,apoi mi-am pus 2 perechi de manusi din plastic in maini si cu cutitul am inceput decojirea nucilor de coaja verde,pana la miezul alb.Le-am pus intr-o oala cu apa si putina zeama de lamaie.
Nu va povestesc cata munca si chinuiala :( m-am inegrit pe maini de nici dupa 5 zile nu mi s-a curatat :))) si am avut si 2 perechi de manusi in maini .Dar sa trecem peste...mergem mai departe.
Dupa ce le -am terminat de curatat,le-am spalat de 4-5 ori,sa nu mai fie apa verzuie.Le-am pus intr-o oala cu apa rece si zeama de lamaie pana a doua zi ,mai schimband apa de 2-3 ori.
Intre timp mi-am frecat mainile cu lamaie,cu sare de lamaie,cu scrum de tigare ,dar...tot colorata am ramas pe maini.
A doua zi am pus intr-o oala (eu folosesc de tuci pentru dulceturi) apa si zaharul,si le-am lasat sa se topeasca zaharul si cand a inceput sa se lege siropul am adaugat nucile ( nu e nevoie sa le scurgem foarte bine) si zeama de lamaie ,am lasat focul la mic sa fiarba in voie.
Am adunat spuma care s-a format deasupra.Iar cand siropul a avut consistenta mierii de albine dulceata a fost gata.Eu am pus dulceata fierbinte in borcane,iar acestea le-am sucit invers (acesta este un truc invatat de la bunica mea:sa nu prinda aer ,asta ma scuteste de bagatul la cuptor) si le-am lasat pana s-au racit.Apoi le-am pus in camara.Le savurez la iarna :).
P.S : intr-adevar o bunatate de dulceata,foarte fina care sigur este pe plac tuturor musafirilor,dar.....o pastrez numai pentru mine.Am muncit prea mult.La final am fost si usor dezamagita deoarce eu am dublat cantitatea si mi-au iesit doar 4 borcanele de 300 ml.
Dar cum este o vorba in popor ,,Esenta sta in sticlute mici,,.
Cu acest articol m-am alaturat campaniei Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea Patrascu, Cetin Ametcea, Sebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by BEKO.
Merita efortul,este grozava!Am facut si eu odata!
RăspundețiȘtergerePup!